Noć muzeja – između stvarnog i digitalnog (28.01.2022., petak – od 18 sati)

Zadnji petak mjeseca siječnja rezerviran je za manifestaciju Noć muzeja. Na žalost, i ove godine se moramo prilagođavati pandemiji korona virusa, pa će izostati tradicionalne gužve do kasno u noć. U oba đakovačka muzeja priređen je bogati program, koji će dijelom biti u digitalnom obliku i dostupan posjetiteljima (gledateljima) kao video projekcija na društvenim mrežama.

Foto – kino klub sudjeluje sa 2 filma u programu Muzeja Đakovštine. Prvi, pod nazivom Ižimača prikaz je tradicionalne proizvodnje jabučnog mošta u selu Beravci. Materijali su snimani u rujnu 2021. godine a montaža je završena tjedan dana pred Noć muzeja. Ovo je drugi film našeg kluba na temu ižimanja jabuka. Prvi je snimljen davne 1974. a autorica je bila Nada Varšava (1934. – 2011.), dugogodišnja članica i predsjednica FKK Đakovo.

Drugi film bavi se prvim usponom đakovačkih planinara 1979. godine. na Triglav, najviši vrh Slovenije. Snimili su ga članovi Planinarskog društva Đakovo od kojih su neki ujedno bili i članovi FKK. U originalu, film je bio bez zvuka kao dio Filmskih kronika Đakovštine. U Planinarskom društvu Đakovo su ga nedavno obnovili i dodali sve elemente koji bi upotpunili užitak gledanja. I dok su 1979. godine đakovački planinari osvajali najviši vrh bivše države, iste godine ekspedicija bivše države osvajala je najviši vrh svijeta – Mount Everest. To im je uspjelo, i to preko teškog Zapadnog grebena, što je do danas jedan od najvećih svjetskih uspjeha u alpinizmu.

Posted in Vijesti