17. Etno film festival Srce Slavonije – nagrade

17. etno film festival Srce Slavonije je završio. Projekcije sa svih 13 filmova iz konkurencije su dostupne na internet servisu YouTube, a stručni žiri (Ivan Ramljak, Matko Burić i Damir Tomić) izabrao je 3 najbolja.

Zlatno srce Slavonije osvojio je film “Why kill them“, redatelja Ludovica Bonleuxa. Potresna ispovijest bivšeg vojnika koji je prije 50 godina sudjelovao u krvavom gušenju studentskih demonstracija u Tlatelolco-u, dijelu glavnog grada Meksika.

Srebrno srce Slavonije osvojio je film “The light footed train” redatelja Miguela Coelhoa. Vlak El Chepe vozi sjeverozapadnim dijelom Meksika, od mora preko planina Sierra Tarahumara, prema izoliranom svijetu. Tamo žive etničke skupine Raramuri i Yoreme, te Menoniti, pripadnici konzervativne kršćanske zajednice iz Europe.

Brončano srce Slavonije osvojio je film “I am a female bullfighter from Latin America” redatelja Luc Gobyna. Priča o Marleni Cabrera, mladoj meksičkoj novilleri torera (borkinji s bikovima) koja je odlučna u postizanju svog cilja da bude okrunjena torrera u La Plaza de Toros Monumental u Meksiku. No za postati nabolja, osim bikova potrebno je pobijediti i predrasude svijeta meksičke kulture mačizma.

Organizatori festivala su udruge: Đakovački rezovi, Zajednica tehničke kulture grada Đakova i Foto – kino klub Đakovo. Pokrovitelji su: Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Đakovo i obrt Strnad. Medijski pokrovitelj je portal Drum (drum.hr). Hvala svim udrugama i pojedincima na društvenim mrežama, radio stanicama, internet portalima i ostalima koji su prenosili naše vijesti i projekcije i time promovirali filmsku kulturu, festival i grad Đakovo.

Posted in The Heart of Slavonia 2020., Vijesti