Dvostruko otvorenje (10.01.2020.) – fotografije autora Fotokluba Osijek i sitnoreza Ivana Blande

 

Nije neobično da se dvije izložbe održavaju u isto vrijeme. A kada su dva izložbena prostora jedan pored drugoga, predvorje Centra za kulturu i Gradska knjižnica i čitaonica, oba u zgradi Hrvatskog doma u Đakovu, onda je logično da se posjetitelji udruže i tako dobiju dvostuko više.

10.01.2020. u 18 sati, kako je i najavljeno, prvo je otvorena izložba 12 autora Fotokluba Osijek. Predstavljeno je 62 fotografije, od kojih je većina uspješno izlagana na mnogobrojnim domaćim i stranim izložbama. Posjetiteljima su se obratili Damir Tomić (predsjednik FKK Đakovo), Damir Rajle (predsjednik FK Osijek), Danko Kočiš (predsjednik ZTK Grada Đakova) i Antun Šikić (predsjednik ZTK Grada Osijeka). Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić.

Nakon toga se prešlo u Gradsku knjižnicu i čitaonicu gdje je otvorena izložba sitnoreza Ivana Blande (Đakovo, 1926. – Zagreb, 1990.). Umjetnik je bio vezan uz drvo, furnir i sve prirodne materijale kroz posao stolara, ali i kao strastveni umjetnik. Radovi su izrađeni od furnira, prirodnih listića drveta rezanog na sitne dijelove,  i lijepljenog na drvenu podlogu. Kroz teme svojih radova ostao je zauvijek vezan uz Slavoniju, stare zanate i običaje, i time dao doprinos očuvanju kulturne baštine rodnog kraja.

Izložbu je organizirala unuka Lana Guliš (akademska slikarica, profesorica likovne kulture i povijesti umjetnosti u Zagrebu) u čast djedu, te povodom njegovog rođendana i 30. godišnjice smrti.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Marin Mandarić.

Posted in Fotografija, Vijesti