Završeni 10. Đakovački rezovi i 16. međunarodni etno film festival Srce Slavonije

Zadnjom projekcijom na đakovačkom korzu, u petak 28.06. završio je 16. međunarodni etno film festival Srce Slavonije. Podjela nagrada najboljim filmovima bila je kraj ne samo festivala, nego i šire manifestacije, 10.-ih  Đakovačkih rezova. Osim zanimljivih dokumentarnih filmova dio programa Rezova bila je i filmska radionica za najmlađe, polaznike vrtića. Ostvarena je u suradnji sa osječkim Video klubom Mursa (voditelji: Nataša Dorić i Aleksandar Muharemović). Djeca su izrađivala crteže na papiru od kojih će se u video montaži izraditi animacija, tj. crtani film. Kako to izgleda,  prikazano je na primjeru prošlogodišnjih radova.

Radionica je organizirana u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo, gdje su bile i jutarnje festivalske projekcije.

Za odabir najboljih filmova ove godine je zaslužan žiri u sastavu: Antonio Nuić (redatelj i predavač na Akademiji dramskih umjetnosti), Zoran Marić (etnolog po struci, organizator IN Music festivala) i Boris Jokić (psiholog i pedagog). Nagradu Posebno srce Slavonije dobio je film u španjolsko – grčkoj koprodukciji Naš život kao dječje izbjeglice u Europi (Nuestra vida como niños refugiados en Europa) redateljice Silvie Venegas.

Treću nagradu, Brončano srce Slavonije dobio je brazilski film Osmildo redatelja Pedra Daldegana.

Drugu nagradu, Srebrno srce Slavonije dobio je brazilski film Boja kože (Cor de pele) redateljice Livie Perini.

Najbolji film ovogodišnjeg festivala osvojio je Zlatno srce Slavonije, a to je ruski film Knjiga mora (Kniga morya) redatelja Alekseia Vakhrusheva.

Organizatori manifestacije Đakovački rezovi i međunarodnog etno film festivala Srce Slavonije su udruge Đakovački rezovi, Zajednica tehničke kulture grada Đakova i Foto – kino klub Đakovo u suradnji sa Gradskom knjižnicom i čitaonicom Đakovo. Manifestacija Đakovački rezovi je pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Grada Đakova.

(Fotografije: članovi FKK Đakovo i drum.hr)

Posted in The Heart of Slavonia 2019., Vijesti