In memoriam.. Nada Varšava

U 77. godini života, u subotu 12. 03. 2011, preminula je Nada Varšava, dugogodišnja članica i predsjednica Foto Kino Kluba Đakova.

Sahranjena je na gradskom groblju u ponedjeljak 14. 03. 2011.

Nada Varšava je rođena 05. 07. 1934. u Levanjskoj Varoši. U ratnim uvjetima, s prekidima, od 1941. do 1947. završava Osnovnu školu. U Đakovu je školske godine 1947./48. upisala Nižu gimnaziju i 1950. položila Malu maturu.
Iz zdravstvenih razloga nije nastavila daljnje školovanje. Godine 1953. radi u Šumariji Levanjska Varoš, a nakon toga u pošti Đakovo od 1956. do 1985. kada odlazi u prijevremenu starosnu mirovinu.
Od zapošljavanja u Đakovu 1956. uključuje se u društveni život grada. Za potrebe radnog mjesta u pošti naučila je Morzeovu abecedu što je ponukalo aktivne đakovačke radioamatere da ju pozovu u Radio klub gdje se i učlanila 01. 01. 1956.
Uz redovnu djelatnost radioamateri su odlučili vlastitim snagama i materijalom izgraditi difuznu radio stanicu za potrebe Đakovštine. Na Staru godinu 1961., 31. 12.., emitirana je prva probna emisija, a onda su slijedile dva puta tjedno emisije u trajanju od tri sata. Nada je tijekom izgradnje uređaja za radio-stanicu vodila brigu o nabavci potrebnog materijala. Kada je krenuo program javila se u eteru i kao spikerica, a i kao urednica programa. Do potresa u Đakovštini travnja 1964. godine Radio stanicu su održavali radioamateri iz Kluba. Tada, nakon potresa, kada je dokazano što znači lokalna radio stanica u općini donesena je odluka da radio stanicu preuzme ondašnji Socijalistički savez, pa su urednika imenovali oni, a Nada ostaje i dalje spikerica, sve do kasnih 70-ih godina. Radio stanica je do sada promijenila nekoliko ‘gospodara’ i radi i danas, punih 50 godina kao d.d.
Družeći se s članovima Narodne tehnike iz drugih klubova Nada se 01. 01. 1961. upisala i kao član Foto kino kluba Đakovo gdje je bila aktivna sve do smrti. Snimala je fotografije i amaterske filmove, za koje ima desetak nagrada. Za rad s mladim filmskim amaterima i snimanje svojih filmova Kino savez Hrvatske dodjeljuje Nadi Varšava 1986. godine godišnju nagradu, plaketu ‘Lucija’, djelo kiparice Marije Ujević. Uz Povelju s plaketom koju je primila od Konferencije Narodne tehnike Zajednice općina Osijek godine 1983. to su dvije najvažnije nagrade koje je primila za rad u Radio i Foto kino klubu.

Kada su 1967. godine organizirani u gradu prvi ‘Đakovački vezovi’ pozvana je kao spikerica na radiju i za voditeljicu priredbi ove velike smotre folklora što je volonterski radila 20 godina sve do 1986. godine.
Rad u udruženjima građana isprepliće se pa Nada djeluje u različitim aktivnostima. Godine 1967. pregovara s Televizijom Zagreb o suradnji TV i Foto kino kluba Đakovo. Klub kao udruga postaje dopisnik televizije. Uključeni su svi članovi koji rukuju filmskom 16 mm kamerom, snimaju se događaji u Đakovštini, no Nada je najaktivnija, održava vezu s TVZ, a za skoro sve snimljene priloge piše tekstove pa je tako bila i novinar, ali sve volonterski. Novac od televizijskih honorara ide u blagajnu kluba. Suradnja s TV Zagreb trajala je sve do pojave elektronskih kamera.
Snimajući priloge za TV Nada je pokrenula i snimanje lokalnih ‘Filmskih novosti’ pod nazivom ‘Filmska kronika Đakovštine’. Snimljeni materijali montirani su mjesečno u 15-minutnu cjelinu i s tekstom projicirani u gradskom kinu prije redovite kino predstave. Prvi broj ‘Filmske kronike Đakovštine’ prikazan je u siječnju 1971. godine. Sve do godine 1979. kada je zbog izgradnje novog kina srušena stara zgrada, ‘Filmska kronika Đakovštine’ pripremana je redovito svaki mjesec, a urednica je bila Nada Varšava uz pomoć ostalih članova kluba.
Rad u ‘Đakovačkim vezovima’, snimanje ‘Filmskih kronika’ i snimanje smotre folklora za arhivu Turističkog društva potaknuli su Nadu na ideju koju je iznijela Upravnom odboru Foto kino kluba: organizirati amaterski filmski festival s temom folklora u širem smislu – nošnje, običaji, pjesme, plesovi, stari zanati. Ideja je prihvaćena pa je prvi Festival filmova o folkloru, nazvan 3F održan 1976. godine i bijenalno je održavan sve do 1986. godine. U gradskim sredinama, jednako kao i na selu, gdje su uglavnom i snimljeni ovi filmovi, festival je odlično primljen. Posebno su bili zadovoljni kustosi etnografskih odjela u muzejima Slavonije i Zagreba, jer i danas ovi filmovi, presnimljeni na moderne medije, predstavljaju vrijednost – prolaznost vremena povećava njihov značaj. Nada je snimila osam filmova s temom folklor koji su i na drugim festivalima dobili priznanja. Treba napomenuti da je Nada svojim djelovanjem postigla značajne rezultate u stručnom radu i kao takva izabrana je u Upravni odbor Kino saveza Hrvatske, a od 1984. do 1987. obnašala je funkciju predsjednice tog saveza.
Ujedno, bila je i predsjednica Foto kino kluba Đakovo od 1982. do 2004, a i nakon toga je obnašala funkciju podpredsjednice, zadužene za segment fotografije.

Godina 1975. od OUN-a proglašena je Međunarodnom godinom žena. U općini je imenovan odbor za obilježavanje, a i za angažiranje žena u proslavi. Predsjednica je bila Nada Varšava. Jedna od aktivnosti koju je ona tada poduzela bilo je organiziranje kuglanja za žene koje još nije postojalo u gradu. Prigodni kuglački turnir u pojedinačnom nastupu za žene okupio je 40-ak žena koje su s oduševljenjem izrazile želju da kuglanje ne završi s Međunarodnom godinom žena. Nada je onda i sljedeće godine uz Dan žena organizirala turnir za pojedinke kojemu su pokrovitelj bile Sportske novosti. I dalje je svake godine za Dan žena održavan turnir za kuglačice. Održano ih je 16. Ovi su turniri bili osnova za razvoj sportskog kuglanja za žene u kojem i danas u kuglačkim ligama nastupa jedan klub, a rekreativke kuglaju u desetak društava. Za rad na razvoju sportskog kuglanja za žene Nada je 1984. od Zajednice sportova Općine Đakovo dobila srebrnu plaketu kao zaslužni sportski radnik, a 1986. Plaketu Kuglačkog saveza Hrvatske.
Odlaskom u mirovinu 1985. Nada se ozbiljnije posvećuje radu u Turističkom društvu kao organizator ‘Đakovačkih vezova’, ali kao volonter. U pripremi i propagandi za jubilarne 20. Vezove 1986. predlaže izdavanje zidnog kalendara s fotografijama folklornih skupina koje su nastupale na smotri u Đakovu. Ideja je prihvaćena i Nada 13 godina uređuje zidni kalendar ‘Đakovačkih vezova’. Kalendar je postao popularan u zemlji i svijetu, o čemu najbolje svjedoče nagrade na izložbi ‘Grafoinpexa’- Poslovne zajednice grafičkih organizacija, godina 1987., 1988. i 1989. Godine 1991. izložba nije održana zbog rata, ali je žiri pregledao prispjele kalendare i urednici đakovačkog kalendara Nadi Varšavi dodijelio posebno ‘Priznaje za kvalitetu i poruku izraženu kalendarom’.
Krajem 80-ih Đakovo se pripremalo za proslavu 750 godina od prvog pisanog spomena imena grada (1989.). Uključene su bile sve društvene i privredne organizacije kako bi svi dali svoj doprinos jubileju. Turističko društvo je već 1985. godine počelo s pripremama za uređenje grada. Nada Varšava bila je organizator izbora najljepših balkona, vrtova, ulica, okućnica u Đakovu. Prvi izbor izvršen je 1986. i s prekidom ratnih godina 1991. i 1992. organiziran do 1997. godine. Poslijeratnih godina izbor je proširen i na prigradska naselja za izbor naljepšeg seoskog dvorišta.
Kada je 1989. godine tadašnji tajnik Turističkog društva otišao na bolovanje i nakon toga u mirovinu, Nada nastavlja raditi kao honorarni tajnik Turističkog društva i ‘Đakovačkih vezova’. Na toj dužnosti ostaje do proljeća 1998.
Godine 1992. Općinsko poglavarstvo odobrilo je poslovni prostor za Turističko društvo i novoosnovanu Turističku zajednicu pogodan za ured i trgovinu. Uz pomoć predsjednika Turističkog društva Nada organizira prodavaonicu rukotvorina u platnu, drvu, glini, proizvoda pogodnih za suvenire. Tijekom šest godina rada prodavaonice puno je napravljeno na propagandi Đakova kao turističkog mjesta. Izdano je preko 40 novih razglednica s motivima grada i folklora, prospekti i panoramska turistička karta Đakova i Đakovštine. Prodavaonica je radila do odlaska Nade Varšava koja je prestala s honorarnim radom jer je primljen djelatnik po natječaju.
Nada je u novije vrijeme volontirala u Klubu ‘Neven’, Udruzi djece s posebnim potrebama gdje je jednom tjedno pomagala u radu.
Kroz sve ove aktivnosti surađivala je i s Muzejem Đakovštine gdje se koriste njenim fotografijama i filmovima. Za dugogodišnju suradnju primila je Zahvalnicu Muzeja Đakovštine.
Skupština općine Đakovo dodijelila je 1978. Nadi Varšava ‘Priznanje za izuzetni doprinos na unapređivanju društvenih djelatnosti’
Deset godina kasnije, 1988. dodjeljuje Nadi Varšava ‘Nagradu oslobođenja za značajna ostvarenja na unapređivanju privrede i društvenih djelatnosti, za neprekidni uspješni rad iznad prosječnih okvira kroz duže razdoblje, te za društveno korisna djela’. Ova nagrada imala je u općini Đakovo značenje nagrade za životno djelo. Godišnju nagradu Grada dobila je i 2009. godine.

Posted in Nekategorizirano, Vijesti