Predgovor 2010

Željko Germovšek, predsjednik organizacijskoga odbora

Damir Tomić, predsjednik FKK Đakovo

Srce Slavonije

„Narodno je stvaralaštvo život naroda, zrcalo njegova duha – samosvijest njegova bića“.

Folklor je duboko prisutan i u životu suvremenoga čovjeka – sklonost čovjeka i njegova povezanost s folklorom očituje se kao potreba za osvježenjem od suvremenosti koja je, nerijetko, bez bogatstva i širine duha. Postoji i potreba da se upoznaju drugi krajevi i običaji, traženje osvježenja u suvremenoj egzotici i jednostavnosti života naroda, a ne smijemo zaboraviti ni nacionalno obojene sklonosti ka vlastitom folkloru. Sve je to područje široke teme kojom se često koriste stvaratelji da bi svoje djelo obogatili folklornim motivima ili ih neposredno unijeli u svoja umjetnička djela.

Organizirajući Festival filmova o folkloru – 3F,  bili smo duboko uvjereni da će ova tema među filmskim amaterima naći one koje će privući te da će oni svojom fleksibilnošću i refleksivnošću na folklor uspjeti stvoriti dobre filmove.

Možda će se nekome ova tema učiniti preuskom – to su, prije svega, oni koji misle da folklor može poslužiti samo kao tema za lijepe sličice ili tek puki izletnički film, a da snimljeni materijal može poslužiti samo kao dokument vremena. To nije točno! Širina teme omogućuje da se snimi dobar dokumentarni film – doživljaj folklora bilo u kojem njegovu obliku, da se na folklornim motivima kreira igrani film, pa čak i animirani.

Foto kino klub Đakovo godinama stvara dokumentarne filmove, a članovi kluba snimili su i nekoliko filmova s temama koje se dotiču folklora. Osim toga Đakovo je grad koji mnogo polaže na očuvanje narodnoga blaga i oživljavanje drevnih narodnih običaja. Prije svega smotrom folklora Đakovački vezovi, ali i Muzejom Đakovštine koji čuva izuzetno bogatu zbirku narodnoga stvaralaštva.

Prethodni tekst skraćeni je uvodnik biltena prvoga festivala filmova o folkloru – 3F, održanoga u Đakovu 22.-23. 05. 1976.  godine u organizaciji Foto kino kluba Đakovo, a pod pokroviteljstvom Općinske konferencije Saveza socijalističke omladine Đakovo uz svesrdnu pomoć mnogih radnih organizacija iz Đakova. Na festival je pristiglo 45 filmova od kojih je u službeni program ocjenjivački sud u sastavu: Mate Relja, redatelj; Nada Majanović, prof.; Dražen Movre, filmski kritičar; Antun Petak, filmski autor i Jovo Novković, član kluba,  odabrao 17 filmova. Festival filmova o folkloru organiziran je bijenalno – svake parne godine sljedećih deset godina. Održano ih je šest. Posljednji 3F 1986. godine financijski se teško pokrio, a sljedeći, zbog gospodarske krize i nedostatka sponzora, nije ni održan.

Posljednjih deset godina Foto kino klub nastavio se baviti praćenjem folklorne scene i zbivanja u gradu. Novi pristup i nastojanje da se razvije želja za prihvaćanjem i očuvanjem narodne tradicije i folklora u svakodnevnome životu stvorili su ideju za oraganizacijom novoga festivala. Dvadeset i četiri godine nakon posljednjega odlučili smo u okviru Đakovačkih rezova, manifestacije koja je dio tradicionalnih Vezova nastaviti priču o etnografskome filmu, ovaj put s međunarodnim karakterom i s novim imenom koje nedvojbeno govori gdje se smjestio naš grad, kako geografski, tako i u srcima građana ovoga grada i naše regije. Srce Slavonije – Etno film festival zamislili smo kao festival koji će biti oslobođen isključivo folklornih sadržaja i koji će nam dati mogućnost mnogo širih umjetničkih izražaja. Središnja tema festivala postaje narod koji baštini svoju povijest, običaje i folklornu tradiciju i čovjek kao pojedinac koji tu tradiciju i pripadnost svom narodu prenosi ma gdje on u svijetu bio.

Etno film festival okrenut je skupini i svakom pojedincu u velikome i nama manje ili više nepoznatome svijetu, što će ga u mnogome učiniti zanimljivim i osigurati mu uspjeh i budućnost.

Na ovogodišnji 7.  festival Srce Slavonije – Etno film festival pristiglo je 52 filma iz 19 zemalja od kojih je za službenu projekciju u tri festivalske večeri uvršteno 18 filmova.

Ocjenjivački sud u sastavu: Damir Čučić, predsjednik, Tamara Nikolić, Branka Uzelac, Ivo Gregurević i Željko Balog pregledao je odabrane filmove i dodijelio tri festivalske nagrade, i to Zlatno srce Slavonije, Srebrno srce Slavonije i Brončano srce Slavonije.

Srce Slavonije – etno film festival naziv je koji potvrđuje i pokazuje slavonsku ljubav prema svakom čovjeku. Srce je to kojim će biti nagrađen svaki autor koji svojim filmom stigne do našega srca i u nama stvori neke nove osjećaje. A filmovi će biti ovdje, u Đakovu, još jednom ističemo, gradu u srcu Slavonije, gradu koji 45 godina svojom srdačnošću uspješno okuplja mnoge sudionike Đakovačkih vezova, gradu u kojem je Sveti Otac Papa Ivan stavio šokački šešir na glavu, gradu koji će i dalje raditi na očuvanju drevnih narodnih običaja i očuvanju narodnoga blaga.

Đakovo je grad u kojem Srce Slavonije ima budućnost, a njegovi organizatori u Foto kino klubu vjeruju da je činjenica što se održava u sklopu Đakovačkih rezova i Đakovačkih vezova te uz pokroviteljstvo gradonačelnika Zorana Vinkovića, jamstvo da će uspjeti.

Stoga, dobro došli u Đakovo, dobro došli na susret filmskih prijatelja koji su donijeli svoje filmove i došli vidjeti filmove svojih kolega.

Posted in Film, Slavonian Heart 2010.