Srce Slavonije 2016. – nagrade

Priča o našem festivalu počinje 70-ih godina prošlog stoljeća.

Višegodišnje praćenje manifestacije Đakovački vezovi doveli su do ideje da Klub predloži osnivanje festivala amaterskog filma na zadanu temu: FOLKLOR. Već 1976. održan je I. Festival filmova o folkloru, među amaterima poznat kao “FFF” ili “3F“. Imao je 2 kategorije: dječji film i film odraslih autora. Odaziv filmaša bio je dovoljan da festival bude uspješan. Kako je tema ipak uska odlučeno je da se “3F” održava bijenalno – svake parne godine. Održano ih je šest (1976 – 1986).

Dvadeset i četiri godine nakon posljednjega 3F-a odlučeno je nastaviti priču ali da novi festival bude oslobođen isključivo folklornih sadržaja i koji će nam dati mogućnost mnogo širih umjetničkih izražaja. Središnja tema festivala postaje NAROD koji baštini svoju povijest, običaje i folklornu tradiciju i ČOVJEK kao pojedinac koji tu tradiciju i pripadnost svom narodu prenosi ma gdje on u svijetu bio. Uz međunarodni karakter festival dobija i novo ime – “Srce Slavonije“, koje nedvojbeno govori gdje se smjestio naš grad, kako geografski, tako i u srcima građana ovoga grada i naše regije.

I tako, 2016. slavimo 40 godina filmskog festivala u Đakovu. Sada kao dio manifestacije Đakovački rezovi, koja donosi “odsječke” raznih vrsta kulturnog izričaja (filma, kazališta, plesa, radionica za djecu i mlade) i time proširuje i obogaćuje Đakovačke vezove.

Među 20 prikazanih filmova iz konkurencije, žiri u sastavu filmski kritičar i kolumnist tportala Boško Picula, novinarka Večernjeg lista Tea Romić i filmaš Damir Tomić dodijelio je nagrade.

Zlatno srce Slavonije dodijeljeno je dokumentarnom filmu “Umudugudu! Ruanda 20 years on“. 20 godina poslije genocida nad milijun pripadnika naroda Tutsi u Ruandi, ubojice i preživjeli žive zajedno u bivšim ili novoizgrađenim naseljima.

Srebrno srce Slavonije, osvojio je indijski dokumentarac Tashi and the monk. Film o prilagodbi djevojčice u zajednici za napuštenu djecu u podnožju Himalaja u Tibetu, koju vodi bivši budistički svećenik kojeg je poučavao i Dalaj Lama.

Brončano srce Slavonije osvoji je španjolski film 56 koji donosi priču o troje djece u malom izoliranom selu u unutrašnjosti Madagaskara koji pokušavaju skupiti 56 kila riže, što je u tom mjestu cijena osnovnoškolskog obrazovanja.

Posebno Srce Slavonije pripalo je filmskoj družini OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine za film Korita – Skăldră” o Romima Bajašima, koji izrađuju drvena korita.

Posebne pohvale dobili su filmovi ”A day at Wemba” i film “Plemenita krv – Povratak konja lipicanaca”.

Posted in The Heart of Slavonia 2016., Vijesti